Evaluating the Physical Development and Nutrition of Children Aged 1–3 Living in Moscow
https://doi.org/10.15690/pf.v12i3.1350
Abstract
Irrational feeding can lead to a child’s physical and intellectual development disorders, a decrease in the body’s ability to resist aggressive environmental factors.
Aim: to evaluate the physical development and nutrition of children aged 1–3 years living in Moscow.
Methods: 106 children aged 1–3 years were examined: group 1 (n = 59) was comprised of children aged 1–2 years, group 2 — children aged 2–3 years (n = 47). Anthropometric data was evaluated using AntroPlus (WHO software). The following Z-score figures were calculated: WAZ (body mass for age), HAZ (height for age) and BAZ (body mass index for age). Nutrition was evaluated by reproducing a 3-day food allowance (actual nutrition) using the Dietplan 6 software. Figures analyzed: the volume of consumed food, daily caloricity, the amount of consumed proteins, fats and carbohydrates.
Results: for the majority (76.4%) of examined children BAZ was between -2 and +1. 20% of children had an excessive body mass and obesity (BAZ > 1). Children with an excessive body mass demonstrated exceeding volumes of food consumption (by about 200–300g. per day, p < 0.001), protein consumption by 47.5%, fat consumption — 36.7% and caloricity by 21.3% (p < 0.001) as compared with the recommended consumption norms.
Conclusion: the revealed nutrition disorders in children aged 1–3 years (overeating and unbalanced diet) lead to an increased body mass and obesity. Children with high body mass indexes at birth and Z-score and BAZ at the time of the study can be attributed to the obesity risk group. The BAZ index is the most informative one in terms of evaluating the child’s nutritive status.
About the Authors
I. M. GusevaRussian Federation
Moscow
T. E. Borovik
Russian Federation
Moscow
A. V. Sujik
Russian Federation
Moscow
N. N. Semenova
Russian Federation
Moscow
A. G. Il’in
Russian Federation
Moscow
N. G. Zvonkova
Russian Federation
Moscow
V. A. Skvortsova
Russian Federation
Moscow
O. L. Lukoyanova
Russian Federation
Moscow
T. V. Bushueva
Russian Federation
Moscow
T. N. Stepanova
Russian Federation
Moscow
E. K. Kutafina
Russian Federation
Moscow
References
1. Баранов A. A., Щеплягина Л. А. Фундаментальные и прикладные исследования по проблемам роста и развития детей и подростков. РПЖ. 2000; 5: 5–12.
2. Чижова Ж. Г. Физическое и нервно-психическое развитие детей первого года жизни, рожденных матерями юного и зрелого возраста. Автореф. дис. ... канд. биол. наук: 03.00.13. Москва. 2007. 208 с.
3. de Onis M., Garza C., Onyango A.W., Martorell R., editors. WHO Child Growth Standards. Acta Paediatrica Suppl. 2006; 450: 1–101.
4. Захарова И. Н., Мачнева Е. Б. Влияние микронутриентов на когнитивное развитие детей. Педиатрия. Приложение к журналу «МедиаМедика». 2014; 2: 16–20.
5. Aaltonen J. Early nutritional determinants in cardiometabolic programming. A prospective randomized controlled dietary intervention study. Department of Pediatrics and Functional Foods Forum, University of Turku, Finland. Annales Universitatis Turkuensis. T. 944. Medica — Odontotologica. Turku. 2010. ISSN 0355–9483.
6. Плоскирева А. А., Николаева С. В. Роль обогащенных продуктов питания в формировании здоровья детей. Педиатрия. 2011; 91 (6): 59–63.
7. Руководство по амбулаторно-поликлинической педиатрии. Под ред. А. А. Баранова. 2-е изд., испр. и доп. М.: ГЭОТАР-Медиа. 2009. 592 с.
8. Waterlo J. C., Buzina R., Keller W., Lane J. M., Nichaman M. Z. and Tan ner J. M. The presentation and use of height and weight data for comparing nutritional status of groups of children under the age of 10 years. Bulletin of the World Health Organization. 1977; 55: 489–498.
9. Кормление и питание грудных детей и детей раннего возраста. Методические рекомендации для Европейского региона ВОЗ с особым акцентом на республики бывшего Советского Союза. Всемирная организация здравоохранения. 2003. 280 с.
10. Профилактическая педиатрия: Руководство для врачей. Под ред. А. А. Баранова, Л. С. Намазовой-Барановой. М.: ПедиатрЪ. 2015. 744 с.
11. Булатова Е. М., Богданова Н. М., Волкова И. С., Пеньков Д. Г. Физическое развитие и состояние питания детей раннего возраста, находящихся в учреждениях закрытого типа. Медицинский совет. 2012; 6: 64–68.
12. Специализированные продукты питания для детей с различной патологией. Каталог под ред. Т. Э. Боровик, К. С. Ладодо, В. А. Скворцовой. М. 2012. 184 с.
13. Химический состав и энергетическая ценность пищевых продуктов. 6-е изд. Справочник под ред. Макканса и Уидсона. Пер. с англ. СПб.: Профессия. 2006. 416 с.
14. Технологическая инструкция по производству кулинарной продукции для питания детей и подростков школьного возраста в организованных коллективах. Московский фонд содействия санитарно-эпидемиологическому благополучию населения. М. 2006.
15. Руководство по социальной педиатрии. Под ред. В. Г. Дьяченко. Хабаровск: Издательство ГОУ ВПО ДГМУ. 2010.
16. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации, МР 2.3.1.2432-08, утверждены 18.12.2008.
Review
For citations:
Guseva I.M., Borovik T.E., Sujik A.V., Semenova N.N., Il’in A.G., Zvonkova N.G., Skvortsova V.A., Lukoyanova O.L., Bushueva T.V., Stepanova T.N., Kutafina E.K. Evaluating the Physical Development and Nutrition of Children Aged 1–3 Living in Moscow. Pediatric pharmacology. 2015;12(3):271-276. https://doi.org/10.15690/pf.v12i3.1350