POSSIBILITIES OF USING MEAT PRODUCTS OF INDUSTRIALLY MANUFACTURED BEIKOST FOR ALLERGY PREVENTION IN CHILDREN OF 0–1 YEARS OF AGE
https://doi.org/10.15690/pf.v10i4.761
Abstract
Critical periods of atopic status formation in children of 0-1 years of age dictate the need in search and introduction to practice of effective allergy prevention methods. The aim of this study is to substantiate efficacy of using hypoallergenic beikost products on the basis of turkey or rabbit meat for prevention of atopic disease and polyvalent allergy development. The study participants are children over 6 months of age with compromised family allergology anamnesis and mild skin manifestation of allergy. The results have confirmed low sensitizing potential of the studied beikost products, good tolerability and efficacy of use for the prevention of atopic process development. The obtained results allow recommending the studied turkey or rabbit meat purees to the risk group children and children with allergy as primary/secondary allergy preventive means and within therapeutic diets.
About the Authors
T. V. TurtiRussian Federation
PhD, chief doctor of the rehabilitation center of the research institute of preventive pediatrics and medical rehabilitation at the FSBI “Scientific Center of Children’s Health”
T. E. Borovik
Russian Federation
L. S. Namazova-Baranova
Russian Federation
E. P. Zimina
Russian Federation
O. L. Lukoyanova
Russian Federation
I. V. Davydova
Russian Federation
M. A. Snovskaya
Russian Federation
References
1. Host A. Frequency of cow’s milk allergy in childhood. Ann Allergy Asthma Immunol. 2002; 89 (6; 1): 33–37.
2. Детская аллергология. Под ред. А. А. Баранова, И. И. Балаболкина. М.: ГЭОТАР-Медиа. 2006. С. 174–198.
3. Аллергия у детей: от теории к практике. Под ред.Л. С. Намазовой-Барановой. М.: Союз педиатров России. 2010.
4. Пищевая аллергия. Под ред. А.А. Баранова А.А., Намазовой-Барановой Л.С., Боровик Т.Э., Макаровой С.Г. Руководство для врачей. М.: ПедиатрЪ, 2013. — 160 с.
5. Турти Т. В. Научное обоснование дифференцированных подходов к профилактике аллергии. Автореф. дис. … докт. мед. наук. М., 2012. 53 с.
6. Турти Т. В., Алтунин В. В., Намазова-Баранова Л. С., Кожевни кова О. В. Оценка показателей функции внешнего дыхания в дебюте аллергических заболеваний у детей первого года жизни. Российский педиатрический журнал. 2011; 11: 31–35.
7. Сновская М.А., Кожевникова О.В., Геворкян А.К., Торшхоева Р.М., Намазова-Баранова Л.С. Факторы риска развития атопических болезней и современные методы диагностики. Педиатрическая фармакология. 2010; 7 (5): 99–103.
8. Боровик Т. Э., Ладодо К. С., Рославцева Е. А. Современные взгляды на организацию прикорма детей с пищевой аллергией. Вопросы детской диетологии. М. 2003; 1 (1): 79–82.
9. Боровик Т. Э., Нетребенко О. К., Семенова Н. Н., Макарова С. Г., Скворцова В. А., Сергеева С. Н., Звонкова Н. Г. Инновационные подходы к организации прикорма детям с пищевой аллергией и из групп высокого риска по развитию атопии. Педиатрия. Журнал им. Г. Н. Сперанского. 2011; 90 (3): 91–99.
10. Гордеева Е. А. Особенности питания детей первого года жизни, страдающих пищевой аллергией. Лечащий врач. 2008; 4: 27–32.
11. Nwaru B. I., Еrkkola М., Аhonen S. et al. Age at the introduction of solid foods during the first year and allergic sensitization at age 5 years. Pediatrics. 2010; 125 (1): 50–59.
Review
For citations:
Turti T.V., Borovik T.E., Namazova-Baranova L.S., Zimina E.P., Lukoyanova O.L., Davydova I.V., Snovskaya M.A. POSSIBILITIES OF USING MEAT PRODUCTS OF INDUSTRIALLY MANUFACTURED BEIKOST FOR ALLERGY PREVENTION IN CHILDREN OF 0–1 YEARS OF AGE. Pediatric pharmacology. 2013;10(4):106-112. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/pf.v10i4.761