Preview

Pediatric pharmacology

Advanced search

Micronutrients in Children’s Diets and Use of Vitamin/Mineral Complexes

https://doi.org/10.15690/pf.v12i5.1455

Abstract

Optimal provision of children with micronutrients determines their normal growth, mental and physical development, as well as health in general. Even a sufficiently energy demand-adequate and calorie-excessive diet comprised of natural products for children does not provide a child’s body with a whole range of micronutrients. Due to insufficient stay of a child in the sun and long stay indoors, endogenous vitamin D synthesis in skin induced by ultraviolet exposure does not fulfill a body’s need in this vitamin. As vitamin deficiency is usually accompanied by mineral deficiency, it is reasonable to prescribe vitamin/mineral complexes (VMC). High prevalence of polyhypoavitaminosis substantiates the use of coformulated vitamin forms in children’s diets. Simultaneous vitamin intake is more physiologically natural; combination of vitamins is more effective than separate or isolated prescription of each of them. Preventive doses, i.e. the doses close to the physiological vitamin need of a child’s body ensure the diet’s vitamin adequacy, reduce the risk of vitamin deficiency and its consequences. Effectiveness of VMC use has been confirmed both for treatment and prevention of allergic diseases in children. The main requirement to VMC for children is the full range of vitamins and minerals, the deficiency whereof is identified especially often, in the doses fulfilling needs of a growing child. 

About the Authors

V. M. Kodentsova
Research Institute of Nutrition, Moscow, Russian Federation
Russian Federation


O. A. Gromova
Ivanovo State Medical Academy, Ivanovo, Russian Federation
Russian Federation


S. G. Makarova
Scientific Center of Children’s Health of the Ministry of Health of Russia, Moscow, Russian Federation
Russian Federation


References

1. Тутельян ВА. О нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Вопросы питания. 2009;78(1):4–15.

2. Коденцова ВМ, Вржесинская ОА. Витаминизированные пищевые продукты в питании детей: история, проблемы и перспективы. Вопросы детской диетологии. 2012;10(5):32–44.

3. Батурин АК, Погожева АВ, Сазонова ОВ. Основы здорового питания: образовательная программа для студентов медицинских вузов и врачей Центров здоровья. Методическое пособие. М.: ИПК Право. 2011. 80 с.

4. Лайкам КЭ. Государственная система наблюдения за состоянием питания населения. Федеральная служба государственной статистики. 2014. URL: http://www.gks.ru/free_doc/new_site/ rosstat/smi/food_1-06_2.pdf (дата обращения: 04.09.2015).

5. Батурин АК, Оглоблин НА, Волкова ЛЮ. Результаты изучения потребления кальция с пищей детьми в Российской Федерации. Вопросы детской диетологии. 2006;4(5):12–16.

6. Постановление Главного государственного санитарного врача РФ от 14.06.2013 No 31 «О мерах по профилактике заболеваний, обусловленных дефицитом микронутриентов, развитию производства пищевых продуктов функционального и специализированного назначения». URL: http://www.rg.ru/2013/09/18/ onishenko-dok.html (дата обращения: 04.09.2015).

7. Захарова ИН, Мальцев СВ, Боровик ТЭ, Яцык ТВ, Малявская СИ, Вахлова ИВ, Шуматова ТА, Романцова ЕБ, Романюк ФП, Климов ЛЯ, Ёлкина ТН, Пирожкова НИ, Колесникова СМ, Курьянинова ВА, Васильева СВ, Мозжухина МВ, Евсеева ЕА. Результаты многоцентрового исследования «Родничок» по изучению недостаточности витамина D у детей раннего возраста в России. Педиатрия. Журнал им. ГН Сперанского. 2015;1:62–70.

8. Захарова ИН, Дмитриева ЮА, Яблочкова СВ, Евсеева ЕА. Недостаточность и дефицит витамина D — что нового? Вопросы современной педиатрии. 2014;13(1):134–140.

9. Громова ОА, Торшин ИЮ. Витамины и микроэлементы: между Сциллой и Харибдой. М.: МЦНМО. 2013. 702 c.

10. Громова ОА, Торшин ИЮ, Учайкин ВФ, Лиманова ОА. Роль витамина D в поддержании противотуберкулезного, антивирусного и общего противоинфекционного иммунитета. Инфекционные болезни. 2014;12:65–74.

11. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA. Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(7):1911–1930.

12. Спиричев ВБ, Громова ОА. Витамин D и его синергисты. Земский врач. 2012;2:33–38.

13. Спиричев ВБ. О биологических эффектах витамина D. Педиатрия. 2011;90(6):113–119.

14. Спиричев ВБ, Трихина ВВ, Позняковский ВМ. Обогащение пищевых продуктов микронутриентами — надежный путь оптимизации их потребления. Ползуновский вестник. 2012;2/2:9–15.

15. Коденцова ВМ. Градации уровней потребления витаминов: возможные риски при чрезмерном потреблении. Вопросы питания. 2014;83(3):41–51.

16. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals scientific. Committee on Food Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies of European Food Safety Authority. 2006. URL: http://www.efsa.europa.eu/en/ndatopics/docs/ndatolerableuil. pdf ISBN: 92-9199-014-0 (available: 04.09.2015).

17. Коденцова ВМ, Вржесинская ОА. Витаминно-минеральные комплексы: соотношение доза–эффект. Вопросы питания. 2006;1:30–39.

18. Коденцова ВМ, Вржесинская ОА. Типы витаминно-минеральных комплексов, способы их приема и эффективность. Микроэлементы в медицине. 2006;7(3):1–15.

19. Коденцова ВМ, Вржесинская ОА. Научно обоснованные подходы к выбору и дозированию витаминно-минеральных комплексов. Традиционная медицина. 2011;5:351–357.

20. Christie L, Hine RJ, Parker JG, Burks W. Food allergies in children affects nutrient intake and growth. J Am Diet Assoc. 2002;102:1648–1651.

21. Noimark L, Cox HE. Nutritional problems related to food allergy in childhood. Pediatr Allergy Immunol. 2008;19:188–195.

22. Громов ИА, Баранник ВА, Торшхоева РМ, Намазова ЛС. Применение поливитаминов у детей. Педиатрическая фармакология. 2007;4(6):38–41.

23. Clemente HA, Ramalho HM, Lima MS, Grilo EC, Dimenstein R. Maternal supplementation with natural or synthetic vitamin Е and its levels in human colostrum. Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;60(4):533–537.


Review

For citations:


Kodentsova V.M., Gromova O.A., Makarova S.G. Micronutrients in Children’s Diets and Use of Vitamin/Mineral Complexes. Pediatric pharmacology. 2015;12(5):537-542. (In Russ.) https://doi.org/10.15690/pf.v12i5.1455

Views: 1915


ISSN 1727-5776 (Print)
ISSN 2500-3089 (Online)